Valkenstijn (Vredeveld) – Assen

Landgoed Vredevel rond 1740)

In Assen Oost heeft een Havezate gestaan welke vanaf de 19 eeuw bekend stond als Valkenstijn. Dit oudste landgoed in de omgeving van Assen heette toen Vredeveld welke rond 1648 gebouwd werd door ontvanger-generaal Zeino Joachim Van Welvelde welke tot 1736 in zijn bezit was. In 1736 kocht legerofficier en baron Herman van der Feltz het landgoed voor 2.600 Carolusgulden en pakte het landgoed flink aan.
Op de Drentsche landdag van 14 maart 1769 kreeg hij toestemming om het recht van havezate van Entinge naar Vredeveld te verleggen. Echt lang is het geen havezate gebleven want dit recht werd 8 jaar later overgedaan aan de Drost van Drenthe Alexander Carel graaf van Heiden voor fl. 1.550. De kleinzonen van, van der Fletz verkochten Vredeveld in 1816 aan de gouverneur van Drenthe Petrus Hofstede die daar zijn residentie vestigde. Hij woonde hier tot 1832 en verkocht het 20 augustus 1833 aan Henricus Steveniers, landmeter eerste klasse te Assen. Rond 1840 werden toen de toren en beide zijvleugels van Vredeveld gesloopt.
Op 10 november 1842 ging het landgoed over in de handen van Augustinus van Valkenstijn en zijn vrouw Louise Aubry d’Arancey voor het bedrag van fl. 9600,-. Toen Louise Aubry d’Arancey overleed op 17 januari 1871, werd ze op het landgoed begraven. Later toen Augustinus overleed op 27 januari 1882 werd deze eveneens in het graf bijgezet.
vredeveld waterkelderNa de dood van Valkenstijn ging het landhuis over in eigendom van het Rooms-katholieke armenbestuur en werd verhuurd 1884-1935 aan de musicus en schilder J.G.H.W. Krans. Toen deze stierf in 1935 stond het pand een tijd leeg tot vlak na de tweede wereld oorlog. Toen vestigde zich hier enkele dakloze gezinnen maar de gemeente liet het pand in 1958 ontruimen vanwege bouwvaligheid. Er zijn nog diverse restauratieplannen geweest voor het vervallen huis maar dit is nooit tot uitvoer gebracht.
Valkenstijn werd, ondanks dat het een belangrijk deel uitmaakte van de Asser historie, afgebroken in 1966. In1989 is er nog een onderzoek geweest naar de ondergrondse gangen welke volgens veel bewoners van Assen er zouden moeten zijn. Deze zijn niet gevonden. Wel vond men resten van een overwelfde waterkelder uit 1700 welke men weer toedekte.

nu is alleen de graftombe nog een duidelijk bewijs van het bestaan van Valkenstijn. Ook zijn er 2 gevelstenen bewaard gebleven die staan in de tuin van het ontvangershuis bij het Drents Museum.
De nu nog aanwezige graftombe is de enige particuliere begraafplaats van Assen. Het monument wordt gesierd door een opvallend, door de Asser IJzergieterij vervaardigde, gietijzeren grafteken.

In 2001 werd de graftombe gerestaureerd. Ook wilde men kijken of de kisten nog in de tombe aanwezig waren, omdat de geruchten gingen dat deze ontvreemd waren. De kisten bleken er toen inderdaad nog te zijn. De kist van Augustinus was nog redelijk intact, die van zijn vrouw was vergaan.
Nu zijn er houten palen in het gras geplaatst die de contouren weergeven van het landhuis. Ook zijn de oprijlaan en de waterpartijen (o.a. de gracht om het huis) bewaard gebleven.

Bronnen o.a.:
Encyclopedie Drenthe Online
Books.Google.com

Links:
Landgoed Valkenstijn

Beschikbare foto’s (wijs met de muis een foto aan voor meer informatie):

vakenstein tussen 1945 - 1998 valkenstein_achterkant1950 vredeveld1950 vredeveld achterkant2 (1950) ansicht zwartwit 1910 en 1920  Grafkelder 1895 -1905 Grafkelder 1945 -1998 grafkelder winter 2003

Updated: 1 januari 2018 — 11:58

15 reacties

Voeg een reactie toe
 1. tijdperk Krans
  Over het tijdperk Krans op Valkenstijn worden steeds dezelfde vergissingen gemaakt. Mijn overgrootvader Jean was de bewoner tot zijn dood in 1932, zijn zoon Louis heeft een poos in de bijgebouwen gewoond, maar is al vrij snel vertrokken naar een huis aan de Lonerstraat. Jean heeft Valkenstijn weer grandeur gegeven en heeft eindeloos geprobeerd om het complete landgoed van de katholieke kerk te kopen. Die had daar geen oren naar, te meer omdat Jean een dag voor zijn priesterwijding het bijltje erbij neergooide en later vrijmetselaar werd en zeer kritisch was over de kerk. Na zijn dood verviel de havezathe langzaam maar zeker, dankzij de dubieuze rol van de katholieke kerk en later de gemeente Assen. En nu hebben we spijt, dat Valkenstijn er niet meer is.

 2. Jammer, jammer. Verbaas me er steeds weer over waarom men het oude niet onderhoudt in plaats van af te breken. Zonde!

  1. Klopt dat was een oom van mij ome Willem en tante Hennie, ik heb nog een foto van mij , ik denk dat ik 1 jaar was dat ik daar in een wit gebreid pakje stond tegen en hele dikke eik

 3. vanaf medio 1936 t/m 1960 heeft er een familie Bos gewoont, deze mensen waren boeren en hadden toendertijd een tiental koeien wat niet slecht was ook geen grote boer en had de beschikking over landerijen alwaar later de voetbalvelden zijn geweest van Achilles en Asser Boys, tevens de landerijen alwaar plan Vredeveld ligt,dus uw verhaal is niet helemaal juist

 4. Valkenstijn
  In mijn jonge jaren schaatste de hele buurt , dwz de kinderen die woonden tussen de Pelikaan (de Dageraad) en het Pelincksbos (zoals dat toen heette) op de Kransgracht, de gracht rondom het huis.Destijds woonde er een tijdlang de familie Bos, ik herinner mij Willem en Sjaakje, de laatste heeft als huishulp bij ons gewerkt. Ik weet ook absoluut zeker dat er een gang was, in het weiland rechts van de oprijlaan. De gang liep Noord-Zuid, er lag een paardenoog in de ingang. Toen ik na de ontdekking een paar dagen later met een lange stok terugkwam om de diepte te peilen was de ingang ondergeploegd en onvindbaar.

 5. Valkenstijn
  Ik herriner me nog dat toen mijn oma nog leefde zei vertelde dat ze daar gewerkt heeft, ook mijn oma vertelde dat er wel een gangenstelsel moest zijn.

 6. valkensten
  Volgens mij was het toen ik een jaar of 7 (Ben nu67) was het verhaal dat het daar spookte en dat er van onze groep spelende kinderen niet verder kwamen dan het hek,en de wildste verhalen ginen er toen in de ronde

 7. Re:valkenstein
  Fantastisch deze documentere over valkenstein

 8. Jammer van de plek dat het zo is als nu…een projectonwikkelaar en er een mooi theeschenkerij annex eethuis…en Assen heeft er een mooie invulling voor de assenaren erbij

 9. Klopt dit?
  Na de dood van Valkenstijn ging het landhuis over in eigendom van het Rooms-katholieke armenbestuur en werd verhuurd 1834-1935 aan de musicus en schilder J.G.H.W. Krans. Dit past volgens mij niet in de tijdlijn als Augustinus overleed op 27 januari 1882.

  Reactie website beheerder:
  U heeft helemaal gelijk! 1834 moet 1884 zijn en is nu aangepast. Dank voor uw reactie.

 10. Vredeveld Family
  I am a descendant of Bart
  eld Roelofs, whose family lived here when the decree came that families take on a surname. They took upon them the name Vredeveld. I am looking for any information about this family. I descend from Barteld’s daughter, Geessyn, his 8th child. I have information to share, as well. Email me in the USA at Genebug79@gmail.com

 11. Werkgroep Valkenstijn,

  Wie langere tijd niet meer op het landgoed is geweest, zal verrast zijn door de vele veranderingen die het landgoed nu meemaakt. De contouren van het huis en de zijvleugels zijn weer zichtbaar gemaakt door steenkorven. Tevens is het koetsenrondje voor het voormalige huis weer aangelegd. Het werk gaat verder en er zal weer een informatietafel komen en een kopie van de oudste gevelsteen op de huisplaats. Het groen wordt aangepakt en laten de stinsenplanten weer terug komen als het werk aan de steenkorven klaar is. Dit alles wordt gedaan door een groep van vrijwilligers uit de buurt. Wilt u meehelpen, dan kan dat, door u te melden op werkgroepvalkenstijn@gmail.com Natuurlijk kost al het werk ook geld dus zijn we ook blij met alle donaties, eveneens contact via het emailadres.

 12. Van 1952 tot 1970 ben ik in de Zwanenstraat op nr 15 opgegroeid. In de eerste jaren waren we een beetje bang voor “Bossie”, de boer op Valkenstein, maar later toen ik met de melkboer meerijdend wel eens bij het huis kwam bleek dat niet nodig te zijn. Heel veel uren hebben we spelend rondom Valkenstein ondeugde uitgehaald. Bij het graf stond een treurwilg, De takken hingen over het graf. Met een vriendje ben ik eens in de boom geklommen en toe we er even zaten verscheen de boswachter met een ander persoon die gingen staan praten onder de boom. Doodsbenauwd zaten we daar en verroerden ons niet. Tot de boswachter omhoog keek en riep ” kijk nou eens!”. Gelukig kwam het allemaal goed en hebben nog vele malen gespeeld in en om het verlaten huis.
  Al met al een mooie jeugd gehad in de Zwanenstraat.

 13. Mijn oma was een dochter van Jean Krans, Elisabeth Maria Krans. Ik vind het ook ongelooflijk jammer dat er van Valkenstijn bijna niets meer over is. Gelukkig heb ik nog wel wat foto’s en wat documentatie.
  Via mijn moeder en mijn tante ken ik wel wat verhalen over Valkenstijn en ook over m’n overgrootouders. In hun jeugd logeerden ze er regelmatig, vaak samen met de kinderen van hun oom Jurriaan die met een zus van mijn oma getrouwd was. Als kinderen vonden ze de graftombe heel spannend. Ze speelden vaak op die plek.
  Volgens mijn tante Lies (die negen jaar ouder was als mijn moeder en zich meer kon herinneren uit die tijd), was haar grootvader Jean wel streng maar ook rechtvaardig. Hij kleedde zich zoals hij wilde en had idd zo zijn eigen manier van denken en doen, was een vrijdenker. In het Drenthe van toen had de goegemeente(kerk en sommige omwonenden) daar wat ‘moeite mee’. In m’n grootmoeders jeugd werd op de ‘spookverhalen’ ingespeeld door in het donker met lampionnen rond te lopen. En de mensen maar denken dat het er spookte.

 14. is er ook iets bekend van het huis links van valkenstein. mijn opa en oma hebben daar vele jaren gewoond. we gingen jaren lang elke zondag daar op visiete en waren vaak op het terein van valkenstein. mijn oma heeft vaak verteld dat hun woning de keuken van valkenstein was. daar werd het eten bereid en naar de bewoneners gebracht. is hier over iets bekend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hunze-Online © 2015