Wilco Conserven

wilco-luchtfotoMet dank aan de heer P. Hoekstra voor bovenstaande ansichtkaart.

De WILCO vestigde zich in 1929 in Assen nadat de gebroerders Henrikus Harm en Jan Enne Willemsen het bedrijf in Warffum (Groningen) waren begonnen. Het bedrijf kocht de grond van de gemeente Assen voor 1 gulden op 4 maart 1929. De reden om het bedrijf naar Assen te verhuizen was omdat er hier voldoende grondwater van goede kwaliteit aanwezig was om de producten te wassen. De naam WILCO betekende Willemsen en Co. De fabriek werd gebouwd voor 35000 gulden op een 80 ha bouwterein.

Eind jaren zestig was de dagproductie 380.000 blikken wat goed was voor ca. 20 procent van de markt.

Veel Assenaren werkten hier en er kwam thuiswerk (zoals bonen punten) beschikbaar. In de periode na de oorlog was de naam Wilco goed bekend in Nederland op gebied van geconserveerde groenten.

Duyvis nam rond de jaren ’70 het bedrijf over en sloot deze in 1979 omdat de productie van conserven ergens anders centraal gedaan werd.

Wilco stoomketel

 

Reclame materiaal

      

    

Updated: 8 februari 2015 — 12:27

14 reacties

Voeg een reactie toe
 1. foto
  Ik heb het vermoeden dat dit een deel van een stoomketel is.

  Reactie webmaster:
  Dit klopt helemaal en heb de tekst onder de foto aangepast.

  Met vriendelijke groet,
  Chris

 2. Stoomketel
  Als kind deze ketel moeten uitbikken van ketelsteen.
  Ik heb gewerkt als onderhoudsmonteur bij de WILCO

 3. ik woon in norg nu, maar kwam vanochtend buiten en het rook naar de wilco!!!! was soms een aparte geur in assen, je rook wat er in blikjes werd gedaan!!!als kind heb ik bonen gepunt, dat deed de hele buurt!heb er van 66 tot 69 gewerkt, op de boekhouding. volgens mij werd de wilco in 69 overgenomen door duyvis, want wij kregen allemaal een kroket om het heugelijke feit te vieren

 4. wilco conserven fabriek in assen
  HOI MET MIJ IK WIL EVEN VRAGEN OF IK NOG MEER FOTO S ZIJN OM TE KIJKEN VAN HET HELE FABRIEK HOE DIE ER UIT ZIET EN DE KANTOREN wilco centrum als daar ook nog fotos van zijn binnen van de fabriek hoe die eruit ziet en wat er geproduuseerd werd en de trein die daar reed ok vriendelijke groeten Jopiejan

 5. pensioen
  Kan iemand van de oudwerknemers vertellen welk pensioen fonds de pensioenen heeft overgenomen.
  Ik heb in 1967 en 1968 voor deWilco gewerkt

 6. Stoomketel Wilco
  Deze foto heeft jaren bij mijn ouders in de kamer gehangen. Mijn vader was chef energievoorziening bij Wilco conserven en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het ketelhuis.
  Foto is gemaakt in de provicie Groningen, Winschoten of de Pekela’s alvorens deze naar Assen werd getransporteerd. Deze stoomketel is door de Wilco opgekocht uit een bedrijf dat gesloten werd.

 7. naam
  Toen ik geboren werdt hebben mijn ouders van de Wilco in Assen een spaarbankboekje gekregen die ik met mijn trouwen heb ingeleverd bij de postbank en inmiddels 65 euro waard was.
  Teven ontvingen zij een conserven pakket als dank voor het gebruik van hun naam.

  Erg leuk deze herrinering

 8. naam wilco
  Ook ik heb in 1967 een spaarbankboekje gekregen met daarop 50,- gulden. Toen was de brief ondertekend door de heer W.H.J. Willemsen. In 1975 is de rente bijgeschreven en kreeg ik mijn spaarboekje via Wilco conserven teruggestuurd en was ondertekend door S.C. Taal-Corving.Erg leuk dat dit toen spontaan gebeurde. Ook voor mij een leuke herinnering toen ik vandaag de papieren tegenkwam.
  Wilco

 9. foto’s
  ook ik ben geinteresseerd in meer foto’s
  wij hebben er nl veel afgewerkt groen erwtenloof vandaan gereden .mijn Opa kocht samen met een collega Fouragehandelaar alle erwtenloof van de gehele erwtencampagne op. als er nog Foto,s of ander materiaal van deze Campagne zijn houdt ik me aanbevolen.

 10. Doperwtenloods
  In de doperwten kampange moest je er hard werken.
  Net van de ambachts school,maar veel geleerd.
  Als dank aan de gebroeders Smid,dit waren prima kerels.
  Afz:Bert Timmer

 11. Pensioefonds
  Als je denkt dat je nog Pensioen te goed hebt van het WILCO bedrijf,dan moet je contact opnemen met Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Groenten-en Fruitverwerkende Industrie.
  of http://WWW.Groentefruitpensioen.nl

 12. Mijn vader was vroeger terreinchef bij de Wilco en ik herinner me inderdaad de doperwtencampagne en ook de tijd dat er appels uit Frankrijk werden aangeleverd voor de appelmoes.d de doperwtencampagne en ook de tijd dat er appels uit Frankrijk.

  Weet iemand het recept van de stamppot rode kool? Het was iets van aardappelpuree met rode kool (en gehakt?) Het was heerlijk gekruid maar ik heb geen idee meer hoe het verkocht werd.

 13. Speldjescompetitie,
  Ik verzamel speldjes en allerlei promotiemateriaal (drukwerk) voor speldjes uit de jaren 60.
  In de aanhef staat als bijvoorbeeld een krantenknipsel met reklame voor speldjes van Wilco.
  Hierin wordt geschreven dat je geld kan winnen met een speldjescompetitie. Wat hield dit precies in?
  Kan iemand mij misschien helpen aan meer informatie met ondersteuning van drukwerk/materiaal/folder/brief over deze speldjescompetitie?
  Alvast bedankt

 14. Ik werkte begin jaren ’60 op het bedrijfsbureau onder leiding van de heer Stuurop. Veel geleerd, maar bijvoorbeeld ook het kegelen op de volautomatische kegelbaan onder de kantine. En ik was 1 van de drie deelnemers aan de quiz Wereldwijs van Theo Eerdmans. Het Wilco-team won in de derde keer van haar optreden de Tulpenbokaal. Het was een mooi bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hunze-Online © 2015